Havvind i Sør-Korea
Sør-Korea har lovfestet at landet skal være klimanøytralt innen 2050. Det er en stor oppgave, i og med at Sør-Korea har verdens niende høyeste klimagassutslipp. Utslipp av klimagasser har økt enormt siden 1990.[REMOVE]Fotnote: https://climateactiontracker.org/countries/south-korea/ Industrialiseringen har gått hardt utover landets natur. Sør-Korea har i de senere år hugget ned mye skog, slik at de opprinnelige skogområdene stort sett er borte. Andre miljøproblemer i landet er sur nedbør, overfiske og forurensing av vann som følge av fabrikkutslipp. Luftkvaliteten er også dårlig i de største byene.
For å produsere mer miljøvennlig energi og redusere utslipp av klimagasser, satser Sør-Korea på en grunnleggende omlegging av energiforbruket, fra kjernekraft og kull til fornybar energi. Andelen fornybar energi i Sør-Koreas kraftproduksjon er spådd å øke til 20 prosent innen 2030 ved å produsere mer sol- og vindkraft.
Firefly Wind Farm-prosjekt
Denne muligheten har Equinor ønsket å gripe, og i 2019 inngikk selskapet en intensjonsavtale med Korea National Oil Corporation (KNOC) for sammen å undersøke mulighetene for utvikling av kommersiell flytende havvindkraft i Sør-Korea. KNOC, som er heleid av den sørkoreanske stat, hadde opprettet et nytt selskap for utvikling av flytende havvindturbiner, hvor de i likhet med Equinor ville bygge på erfaring fra offshore-utbygginger.
Equinors avdeling for «Nye energiløsninger» kunne da skilte med å være operatør for verdens første flytende havvindpark i full skala som var under planlegging utenfor kysten av Storbritannia. I tillegg var selskapet engasjert i utvikling av store bunnfaste havvindprosjekter utenfor Storbritannia, Tyskland, Polen og USA.
Allerede høsten 2019 var planleggingen av en flytende vindpark på 200 MW i gang. Equinor, KNOC og det koreanske kraftselskapet Korea East-West Power (EWP) etablerte et konsortium til å utvikle en havvindpark i nærheten av naturgassfeltet Donghae, drevet av KNOC, omtrent 70 km utenfor kysten av Ulsan i Sør-Korea.[REMOVE]Fotnote: Equinor pressemelding, 15.02.2019, «KNOC og Equinor inngår intensjonsavtale om flytende havvind»
Dette var et viktig prosjekt for Equinor. «Vi går inn for å bli en global offshore vindmajor, og vi ser et stort potensial for havvind i Sør-Korea, et land vi anser som et viktig marked for flytende havvind fremover», uttalte landskontorsjef for Sør-Korea, Jacques Etienne Michel i 2020.[REMOVE]Fotnote: Equinor pressemelding 29. juni 2020.
I første fase av utviklingsprosjektet har det blitt gjennomført vind- og bølgemålinger i området som hadde fått navnet Firefly vindpark. Det omfatter et område på 2 x 75 km2 og har blitt vurdert å ha et totalt potensial på rundt 800 MW.[REMOVE]Fotnote: Equinor pressemelding, 11.07.2019, «Flytende havvindprosjekt i Sør-Korea». En undersøkelse om de miljømessige virkningene ble igangsatt i 2022.[REMOVE]Fotnote: https://www.equinor.com/no/what-we-do/fireflywind.html lest 07.04.2022.
Fremtid
I 2022 produseres det flytende havvindmøller i Norge som skal stå på Tampen-området i Nordsjøen. Tradisjonelt har Equinor brukt Sør-Korea som byggeplass for offshoreinstallasjoner som produserer olje og gass. Kanskje er det mulig at Norge kan produsere flytende havvindmøller som eksporteres til Sør-Korea? Men basert på Sør-Koreas historie som bygger av skip og plattformer, er det kanskje enda mer sannsynlig at det blir omvendt?
arrow_backAasta Hansteen – et lite funn med stort rørUtbygging av Johan Sverdruparrow_forward