Gasskraftverkene som strandetMånelanding

Konsert på 303 meters dyp

text_format
Troll A-plattformen er kjent for å være den høyeste konstruksjonen som noen gang er flyttet. I oktober 2006 ble det satt nok en verdensrekord, da Katie Melua holdt konsert på bunnen av ett av plattformbeina. Aldri hadde en konsert blitt holdt så dypt under havnivå.
Av Norsk Oljemuseum
- Katie Melua på vokal og plattformsjef Jan Hauge på piano. Foto: Kjetil Alsvik/Equinor

Markeringen av et jubileum for et petroleumsfelt har verken før eller siden gått til en slik ytterlighet som da Troll rundet 10 år i 2006. Det hele var resultatet av et forslag som nytilsatt plattformsjef Jan Hauge hadde presentert – og som det var vanskelig å si nei til: En konsert på havbunnen.[REMOVE]Fotnote: Teksten er i vesentlig grad bygget på: 1) Toppsjefene valgte Katie (uten forfatter). Bergens Tidende (publ. 3.10.2006). https://www.bt.no/kultur/i/58581/toppsjefene-valgte-katie (Besøkt 9.3.2022), og 2) Fosse, Erik: Englesang på havets bunnBergens Tidende (publ. 3.10.2006). https://www.bt.no/kultur/i/77a7w/englesang-paa-havets-bunn (Besøkt 9.3.2022).

Forslaget fikk bred støtte, men hvem skulle inviteres? Om en først skulle tenke stort, kunne det være aktuelt å vurdere verdensstjerner som Paul McCartney og Elton John. De hadde ifølge Hauge bare ett stort problem, og dette gjorde at Katie Melua (22) til slutt trakk det lengste strået: 

«De var jo veldig gamle alle sammen. Vi vil jo ikke fremstå som en industri på vei inn i solnedgangen, vi har jo 60 år til foran oss. Og det er jo litt artig: Når Troll går ut av produksjon så er Katie Melua 81 år. Hun kan jo komme og synge ved gravølet!»[REMOVE]Fotnote: Toppsjefene valgte Katie (uten forfatter). Bergens Tidende (publ. 3.10.2006).

Katie Melua synger "Being close to you" på 303 meters dyp på Troll. Film: Equinor

 

Forslaget om Melua kom imidlertid ikke fra Hauge, men fra produksjonsdirektøren for Troll/Kvitebjørn, Geir Amland.  

Katie Melua på sikkerhetskurs hos Nutec. Foto: Fredrik Arff/Equinor

Etter et sikkerhetskurs, en helikoptertur og en lang heistur ned ett av Trolls plattformbein nådde artisten det geografiske bunnpunktet i karrieren. Samtidig ble verdensrekorden en måte å udødeliggjøre samme karriere på. 

På grunn av sikkerhetsbestemmelser  var det et svært beskjedent publikumsantall som overvar begivenheten. Ifølge Guinness rekordbok var det kun 20 oljearbeidere som fikk oppleve hver av de to 30-minutters-konsertene til Melua.[REMOVE]Fotnote: Deepest underwater concert contained  https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/deepest-underwater-concert-contained (Besøkt 9.3.2022)

Katie Melua innehar fortsatt rekorden for den dypeste «undervannskonserten» til havs. Mens bandet som nevnes å ha rekorden for verdens dypeste konsert i undergrunnen er Shaft Bottom Boys. 7. mars 2020 satte de verdensrekord med en konsert 1893,8 meter under havnivå i en gruve i Sudbury, Ontario i Canada.[REMOVE]Fotnote: Silver, Rachel: Canadian band performs record-breaking concert below sea level. Publisert 11.03.2020 https://www.guinnessworldrecords.com/news/commercial/2020/3/canadian-band-performs-record-breaking-concert-below-sea-level-612144 (Besøkt 9.3.2022). Se også: Deepest concert underground https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/deepest-concert-underground (Besøkt 9.3.2022).

Fotnoter

    close Lukk

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *